Arpanın keyfiyyət göstəriciləri və onlara təsir edən amillər

14 February 2021

Arpanın keyfiyyət göstəriciləri və onlara təsir edən amillər

Taxıl quru, kobud qoxusu olmayan sarı rəngdə, müəyyən miqdarda protein və nişasta ehtiva etməlidir, böyük və dolğun və canlı olmalıdır. Organoleptik göstəricilər (rəng, qoxu) taxılın ümumi vəziyyətini xarakterizə edir və fitosanitar vəziyyət, yığım şərtləri, ilkin emal və saxlama ilə müəyyən edilir. Rütubət 17-18% -ə yüksəldikdə yığın öz-özünə istilənir. Helmintossporium və fusarium ləkələrinin, habelə bakteriozun məğlubiyyəti qaralmağa və küf qoxusunun yaranmasına səbəb olur.

Zülal tərkibi % 8-12 arasında olmalıdır. Tərkibində 12% -dən çox artımla, səmənilik prosesindəki taxıl zəif gevşetilir, çox isti olur. Belə taxıl yalnız tünd pivə istehsalı üçün istifadə edilə bilər. % 8-dən az olan zülal miqdarı, bu maya qidalandırmaq üçün tələb olunan minimum və daha sonra davamlı köpük və pivə ləzzətinin meydana gəlməsi üçün həddi. Kolbachi sayı (həll olunan və həll olunmayan protein nisbəti)% 38-43 arasında dəyişməlidir. Ekstraktivlik - bu göstərici səməni fermentlərinin təsiri altında sulu bir məhlula keçə bilən üzvi maddələrin miqdarını xarakterizə edir. % 80-82 olmalıdır. Çıxarış əsasən nişastanın tərkibinə görədir. Ekstraktiv maddələrin miqdarı artdıqca taxılların dəmləmə xüsusiyyətləri artır. Xəstəliklərin məğlubiyyəti metabolik xəstəliklərə, vaxtından əvvəl qurumaya və bitkilərin zülmünə səbəb olur, nəticədə zülal tərkibi və Kolbachi sayı artır və bu da hasilatın azalmasına səbəb olur.

Cücərmə qabiliyyəti və canlılıq fermentativ sistemin fəaliyyəti və taxılın fitosanitar vəziyyəti ilə müəyyən edilir və ən azı 95% olmalıdır. Yarpaqların və sünbüllərin ləkələrlə zədələnməsi dəmlənən taxılın patogen mikroflora ilə kolonizasiyasına, mikotoksinlərin yığılmasına, "qara embrion" tərəfindən zədələnməsinə və nəticədə cücərmə enerjisinin azalmasına səbəb olur.

Taxılın fiziki xüsusiyyətləri taxılın fizioloji vəziyyətini xarakterizə edir. Kobudluq (2.8 və 2.5 mm ələklərdən çıxma) ən azı 85% olmalıdır. 610 q / l dənli taxıl yaxşı, 680-700 q / l əla hesab olunur. Taxılın təbiəti nə qədər yüksəkdirsə, gövdəsi və zülal miqdarı o qədər aşağı olur. Kök çürüməsindən ləkələnməyə qədər bütün xəstəliklərin məğlub olması metabolik xəstəliklərə, bitkilərin əzilməsinə və ölçüsünün azalmasına səbəb olur.

 

BİZƏ ABUNƏ OLUN

Sizi maraqlandıran mövzuları seçin